Úvod » Program >

Předešlé akce

Duben 2016
PO ÚT ST ČT SO NE
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             

18.04.2016 | 18:30 h

A bylo to tu zas - od poloviny ledna do konce února. Restaurace  - a bylo jich 85 po celé republice -  se předháněly. Pošírované ústřice, jelen na jalovci,  býček, cibulové zelí, terina z telecí hlavy s bylinkovým želé či třeba čokoládový dort s lanýži. Za zvýhodněné festivalové ceny! Už pátý ročník gastronomické akce Grand Restaurant Festival začal v druhou lednovou středu a trval do konce února. Nevím, jak vy, já nejsem líná dojet si do Brna na nejlepšího tuňáka, co jsem kdy jedla, tedy jsem, díky Pavlu Maurerovi, taky gastronaut.
A Mottem letošního ročníku organizátoři stanovili heslo Nejezte, nepijte a nežijte blbě! A restaurace inspirovali i třemi kategoriemi pokrmů: To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.


Pojďme si to v klubu s pavelm Maurerem pěkně vyhodnotit - jak na tom jsme. Jak se stravují obyvatelé země, kde je ministrem financí a místopředsedou vlády velkouzenář a prezident není zrovna reklama na zdravou výživu? Jak jedí naše děti ve školních jídelnách, co se stalo se sezónní kuchyní, kde jsou čtyřky se skvělým gulášem a držkovkou, kde vám nabídnou fois gras, ale raději si to nedávejte...?!   
A proč vám může tyhle otázky zodpovědět zrovna dávný novinář Pavel Maurer? Protože: " Léta se věnuji gastronomii, vydavatelské a publikační činnosti v této sféře. Biopotravinami se nevědomky zabývám od svého dětství, kde jsem vyrůstal na obrovské zahradě své moravské babičky Aničky." 


Na první ročník festivalu dokázal Maurer nalákat něco přes 7 000 hostů, letos už to bylo skoro 30 000 lidí. O čem to mimo jiné svědčí? O proslulosti Pavla Maurera a jeho snah. O šikovnosti jeho mangementu a skvělých nápadech, které má.
Co najdeme na fesitvalových stránkách? Důvody. Jsou následující: Proč jíme špatně? Protože o tom nepřemýšlíme, nepřipadá nám to důležité.Naše strava však zásadně ovlivňuje naše zdraví, náladu, kondici a duševní pohodu. Jak to vlastně myslíme? Shrnuli jsme naše myšlenky do několika vět:
Mysleme na to, co si dáváme do pusy

Objevujme nové chutě, buďme gastronauty

Vychutnávejme a nepřejídejme se

Najděme si čas na jídlo a užijme si jej

Respektujme kvalitní lokální a sezónní suroviny

Pokrmy a nápoje musí být v harmonii

Rozmazlujme sebe a chuťové buňky

Každá surovina má své curriculum vitae

Kultura stravování je odrazem naší osobnosti

Vracejme se k rodinnému stolu

Přemýšlejme nad tím, co učíme jíst své děti

Nepodceňujme pravidelnost a střídmost

Každému jídlu náleží odpovídající příprava

Ctěme tradiční recepty a zvyklosti

Podporujme farmy a bioprodukty

Doporučujme a hodnoťme kvalitní gastronomické podniky

Pěstujme pravidelná setkání s přáteli, talířem a sklenkou

Láska prochází žaludkem

Zachování rovnováhy přírody a člověka je cesta

...tak takhle to ve zkratce myslíme.


Na viděnou se těší Pavlína Wolfová 
Tato filosofie zastřešuje a ovlivňuje všechny naše projekty: Prague Food Festival, Grand Restaurant Festival, Maurerův výběr Grand Restaurant, Mňam Tour, Gurmán, Taste Waste.