Úvod » Program > Na návštěvě byl kníže

Předešlé akce

Červen 2016
PO ÚT ST ČT SO NE
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
             

Na návštěvě byl kníže

13.06.2016 | 18:30 h

A pak nadhled a jistý druh laskavosti, kterou si s politikem vlastně už vůbec nespojujeme. Možná přišla i ke Karlu Schwarzengergovi až s věkem, což se už nedozvíme, ale je tam silná a charakteristická. 
Čestný předseda TOP 09 je stále velký hráč na našem politickém poli, ale jakoby na to uměl zapomenout, pro nás se změnil ve vypravěče historek a vtipného komentátora všeobecného dění doma i ve světě. Přišla řeč na Miloše Zemana, Andreje Babiše a také předsedu TOP 09 Miloslava Kalouska, mluvili jsme o zahraniční politice, o Rusku a amerických prezidentských volbách...
Padaly vtipy , z nichž část by vůbec nebylo lze publikovat, ale i pravdy, které lze jen těžko intepretovat. Přečtěte si jakýkoli rozhovor s Karlem Schwarzenbergem z poslední doby - třeba ten můj a Petra Koláře v Týdnu : 
Nejsme civilizovaný a kulturní národ
I kvůli horšícímu se zdraví v listopadu skončil v čele TOP 09. Přesto Karel Schwarzenberg tvrdí, že kdyby před třemi lety porazil Miloše Zemana, prezidentskou funkci by zvládal "levou zadní". V otevřeném rozhovoru vypráví, co by teď na Hradě dělal, proč je mu za Čechy občas stydno, z jakého důvodu podporuje Angelu Merkelovou i proč má Zemana za agenta Ruska.
Není pro vás trochu depresivní, když vaše kancelář sídlí v domě spolu s pohřebním ústavem?
fotogalerie
Proč depresivní? Já tady mám pracovní úřad, pohřební ústav, naproti je klášter se hřbitovem. Takže je tu všechno, což mě naopak obveseluje. Já pořád ještě žiju, to je krásný.
Cítíte se dobře?
Bezvadně. Co mě trápí, abych řekl úplnou pravdu, jsou bohužel artritická kolena. Pán Bůh rozhodl, že dostanu artrózu, abych se nepovyšoval nad Zemanem. On pajdá kvůli cukrovce, já kvůli artritickým kolenům. Výsledek je stejný. No a také jsem den co den více hluchej. Aby mě Pán Bůh naučil pokoru, tak jsem tyto dvě věci v posledních dvou letech dostal.
V jednom z posledních příspěvků na vašem Facebooku píšete, že už dnes při sledování situace pochybujete, jestli jsme ještě civilizovaný, natož kulturní národ. Proč o tom pochybujete?
Po výrocích, které zde zaznívají vůči uprchlíkům, mám o tom pochyb. Tady je spousta nepříznivých vlivů. Máme, bohužel, za sebou padesát let velmi podivných režimů. Od roku 1938 do roku 1989. A to naše výrazivo i jazyk český ovlivňuje velmi špatně. A taky myšlení těch systémů do nás nějak vniklo. Prostě dneska zde politici říkají věci, které by byly v západní Evropě nemožné. Nemluvím ani o Facebooku, kde jsou výraziva... Já jsem netušil, jak vynalézavý jazyk český je, co se týká nadávek.
A z toho jste vyvodil, že už nejsme civilizovanou zemí?
Venku se na nás v posledních letech dívají s velikým údivem. Protože jsme popravdě řečeno země, kde sotva nějací uprchlíci jsou. A taková země vyvolává hysterii, jako by byl jeden milion machometánů na pochodu z Brna do Prahy. Přece když porovnáme počet uprchlíků u nás s nějakým rakouským okresem, tak si teprve uvědomíme, v jaké situaci jsme. My jsme se připojili k iniciativě dvou státníků, kteří - řekněme - neplatí za vzory demokracie. Orbána a Fica. Při jakékoli pomoci Řecku jsme řvali, ačkoli když nám bylo zle, tak se nám pomáhalo. Prostě vypadáme jako lidi, kteří jenom rádi berou, ale neradi dávají...
Karel Schwarzenberg je konzistentní,  nyní si asi lépe dovedete představit, jaké to v Chateau st. Havel bylo.... a dlouho do noci. Škoda , pokud jste tam nebyli. Pro vás je pak k dispozici video z návštěvy knížete Schwarzengerga ke shlédnutí na našem webu. 
Hezký den přeje Pavlína Wolfová