Úvod » Program > Benefice pro Lékaře bez hranic

Předešlé akce

Duben 2017
PO ÚT ST ČT SO NE
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             

Benefice pro Lékaře bez hranic

10.04.2017 | 18:30 h

Toto je výjimečná akce, která se bude se konat na výjimečném místě, za což patří dík našemu členovi Mirkovi Hofmanovi. Místo konání:  Pod vinicí, Praha 4 – Modřany, konferenční sál firmy 2N Telekomunikace (parkování zajištěno přímo u objektu)
Vstupné:  dobrovolný příspěvek
Částka, která bude na konci večera vybrána, bude věnována klubem organizaci Lékaři bez hranic.

"Lidé především. Lékaři bez hranic oficiálně vznikli 22. prosince 1971. V té době tvořilo organizaci 300 dobrovolníků – lékaři, zdravotní sestry a další personál včetně 13 zakládajících lékařů a novinářů. Za vznikem organizace stálo přesvědčení, že na lékařskou péči má právo každý člověk bez ohledu na pohlaví, rasu, náboženství, názorové přesvědčení nebo politickou příslušnost a že potřeby lidí mají větší význam než státní hranice." 


Tomášovy reportáže z terénu, kam zavítá, už známe. Tentokrát byl  v súdánském Agoku. Věřím, že si najdete čas si jeho strasti a jiné zážitky výhledově přečíst. Pro něj je to denní chleba, pro nás nezasvěcené těžko představitelný zážitek. 
Dozorčí rada klubu se na mé doporučení rozhodla, že by právě VBC měl mít příležitost organizaci Lékařů bez hranic podpořit. Zvolili jsme formu charitativní besedy a chceme tak díky naší společné účasti vybrat částku, která možná nebude enormní, ale také nebude zanedbatelná. Přispět na nákup zdravotnického materiálu a platy lékařů, kteří díky tomu zachrání desítky lidských životů a sami přitom v daleké zemi riskují ten svůj, podle mne dává smysl jako jen málo věcí na tomto světě…
Pokud tedy chcete zažít něco výjimečného, přijďte. Bude to stát za to a jsem si jist, že budete odcházet s dobrým pocitem.
Děkuji, Váš Karel Bárta

KDO JE KDO? 
Tomáš Šebek se narodil 25. března 1977 v Praze.
Studium všeobecného lékařství na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy zakončil v roce 2002, kdy nastoupil jako všeobecný chirurg do Nemocnice Hořovice. V roce 2004 založil společnost, která dnes provozuje unikátní odborný portál proLékaře.cz a českou internetovou jedničku v kategorii zdraví - uLékaře.cz. V roce 2010 se připojil k mezinárodní organizaci Lékaři bez hranic a odjel na svou první misi na Haiti. Jako vedoucí lékař národní spinální jednotky na zemské traumatologii Mater Misericordiae University Hospital působil v irském Dublinu v letech 2011 a 2012, kdy také odjel na svou druhou misi zpět na Haiti. V roce 2013 nastoupil do Nemocnici na Františku v Praze, kde pracuje jako ordinář chirurgické jednotky intenzivní péče. Odtud odjel jako hlavní traumatolog na svou třetí misi s Lékaři bez hranic do severního Afghánistánu. Téhož roku vydal i svoji první knihu “Mise Haiti - 6 měsíců s Lékaři bez hranic”, kterou podporuje haitského studenta medicíny na Karlově Univerzitě. Na jaře 2014 byl zvolen sekretářem rakouského boardu a také jako permanentní člen kongresu ženevského operačního střediska Lékařů bez hranic. Víc než rok jej můžete pravidelně slýchat na Rádiu ZET, kde vysílá svůj pořad U lékaře na českých vlnách BBC. Na čtvrtou misi opět do Afghánistánu odjel na jaře 2015 a v lednu 2016 odcestoval na svou zatím poslední misi do Súdánu. Tomáš je dvouatestovaný všeobecný chirurg s třináctiletou praxi v chirurgii a traumatologii. Momentálně se specializuje na laparoskopické výkony v oblasti břišní dutiny a zároveň se na misích s Lékaři bez hranic věnuje úrazové chirurgii břicha, hrudníku a končetin. Je ženatý a má 2 děti, Kateřinu (1997) a Šimona (2000).
Jefim Fištejn. Narodil se roku 1946 v židovské rodině v ukrajinském Kyjevě , tehdy součásti Sovětského svazu.
V letech 1964 až 1969 vystudoval fakultu žurnalistiky na Lomonosovově univerzitě v Moskvě. Od roku 1969 do roku 1980 žil v Praze, kde pracoval jako překladatel. Po podpisu Charty 77 byl pronásledován a v roce 1980 donucen emigrovat do Vídně. Od roku 1981 do roku 1996 působil jako politický komentátor rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa, kde se specializoval především na středoevropskou a východoevropskou oblast (slovanské a pobaltské jazykové redakce). V posledních letech své činnosti v RSE sloužil jako zástupce programového ředitele.V letech 1996 a 1997 byl šéfredaktorem Lidových novin. Následně se opět vrátil do redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Evropa jako politický komentátor. Později v redakci opět sloužil i jako zástupce programového ředitele.Od devadesátých let působí jako externí spolupracovník rozhlasové stanice Český rozhlas 2 – Praha. Je autorem četných politických článků, komentářů a kulturologických esejů v českém, ruském, německém a anglickém tisku, dále autorem několika knih a scénářů k dokumentárním filmům. V roce 1995 získal cenu „Stříbrná křepelka“ Nadace Českého literárního fondu. Jeho komentáře k současné politické situaci ve světě publikují četná česká i světová média.
Těšíme se na setkání pod taktovkou charity ve Vision Business Clubu!