Úvod » Program > Mirek Topolánek, heslo: BUDOUCNOST

Předešlé akce

Květen 2018
PO ÚT ST ČT SO NE
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             

Mirek Topolánek, heslo: BUDOUCNOST

28.05.2018 | 18:30 h

Z rozhovoru ŽIVOT PO ŽIVOTĚ pro Czech and Slovak Leaders: 

...Rozhovory dává výjimečně a pod podmínkou, že politiky se týkat vůbec nebudou. Při osobním setkání bylo jasné, že jeho přirozené zapálení pro věc moc prostoru pro jiné otázky nedává.  Mirek Topolánek prostě je přirozeným lídrem a touha ovlivňovat společenské dění je mu vlastní. Charisma a autentičnost mu zůstala. Na druhou stranu ubral na pověstné příkrosti, občas poslouchal, byl galantní a až břitce upřímný. Naše setkání u kávy se protáhlo na téměř dvě hodiny, pro mne rozhodně inspirativní. Jsem přesvědčena, že Mirek Topolánek ještě s politikou nekončí.

...

Přes vynucené zavádění a vnášení evropských selhání a chyb za potlesku všech eurohujerů jsem pořád ještě řídil liberální stát. Už tehdy to ale nebyla žádná hitparáda. Destrukce liberálního kapitalismu byla a je viditelná. Svoboda a kapitalismus, po kterých jsme toužili a které jsme užívali minimálně první dekádu, se začaly vytrácet. Než se nám podařilo vybudovat brzdy a záchytné body, začali jsme se vysněnému cíli vzdalovat. To ale není jen náš problém, je to problém obecný. Nicméně, stále ještě žijeme v zemi, která je demokratická, která je relativně svobodná a kde se ještě nepodařilo zničit vše pozitivní. Jsme ale v situaci žáby, která sedí v pomalu se vařící vodě. Moje otázka zní: „Stihne ta žába vyskočit?“...

O návštěvu Mirka Topolánka v klubu jsem usilovala dlouho a poděkování patří Pavlíně a synovi pana Topolánka - Tomášovi. Našel si čas po prezidentských volbách, zavolal a dohodli jsme se. 

Součástí dohody je heslo : BUDOUCNOST. 

" Co bylo není tak zajímavé, důležité je, kde jsme dneska a co bude dál," parafrázuji Topolánkovu větu z telefonátu, kteerý jsme spolu vedli. Při pohledu vzad bývá pohled vpřed fascinující a tak věřím, že jste, jako já, zvědaví. 

„Prosím vás, lidi, nebojte se. Vy, kteří máte nějaký názor, řekněte ho. Nemusí být správný, ale nebojte se ho říci. Nebojte se znovu těch mocných. Nebojte se znovu těch policajtů, estébáků a těch, kteří tady znovu vládnou. Nenechte se zastrašit! Když se budete bát, jsme všichni ztraceni," vzkázal ve výše zmiňovaném rozhovoru Topolánek.

Z Twiteru Mirka Topolánka lze usoudit, že po prohraných prezidentských volbách nezmizel. Zdá se, že o sobě dává vědět.

Mirka Topolánka právě zajímá zahraniční politika, zabývá se otázkami migrace, ale také postavením EU ze všech úhlů pohledu. Se zjevným napětím sleduje sestavování vlády a také chování Hradu, komentuje naši činskou náklonnost .. zkrátka je zjevně při věci.   

PRO PAMĚTNÍKY:

Narodil se ve Vsetíně v roce 1956 a vystudoval Vojenské gymnázium Jana Žižky z Trocnova.

V roce 1994 vstoupil do Občanské demokratické strany.

V roce 1996 byl zvolen do senátu za obvod č. 70, Ostrava-město. V letech 1998–2002 byl předsedou senátního klubu ODS a od roku 2002 do roku 2004 pak byl místopředsedou Senátu. V listopadu 2002 se stal po Václavu Klausovi předsedou ODS.

V roce 2006 byl ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky volebním lídrem v Praze a získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů v těchto volbách. Jako vítěz voleb byl pověřen sestavením vlády. 

Reforma veřejných financí je stěžejním projektem koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Mirek Topolánek se aktivně angažuje v jednáních s USA o umístění radaru, který bude součástí protiraketové obrany Spojených států.V říjnu 2007 představil Mirek Topolánek tzv. „5 premiérských priorit“. Také podpořil rozvoj vědy prezentací projektu VIVAT.[Topolánkovo stanovisko vůči EU je konzervativní, akcentuje zejména její ekonomický význam. Dne 24. března 2009 proběhlo hlasování o setrvání vlády vedené Mirkem Topolánkem. Poslanecká sněmovna vyjádřila vládě nedůvěru. Proti kabinetu hlasovalo 97 poslanců opozice (ČSSD a KSČM), rebelové ODS Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a bývalé poslankyně SZ Věra Jakubková a Olga Zubová. Opozice zvítězila v poměru 101:97. 26. března 2009 podal premiér demisi, čímž odstoupila celá vláda.

15. září 2009 rezignoval na svůj poslanecký mandát poté, co ČSSD oznámila, že nebude hlasovat pro rozpuštění poslanecké sněmovny, které by umožnilo vypsání předčasných parlamentních voleb. V debatě v České televizi pak oznámil, že zvažuje setrvání v politice i v čele ODS.

1. dubna 2010 rezignoval na post volebního lídra ODS kvůli svým vyjádřením pro časopis LUI. Jeho pravomoci přešly na pověřeného místopředsedu a volebního lídra pro parlamentní volby 2010 Petra Nečase (který stranu vedl až do dalšího volebního kongresu, na kterém byl zvolen jako nový předseda strany). Na post předsedy strany pak oficiálně rezignoval až 13. dubna 2010, den po zasedání výkonné rady.

Odstranění Topolánka z předsednického postu může být vnímáno jako ukázka mediální manipulace. Topolánek byl sice jako předseda již delší dobu pro ODS přítěží, strana ale pro jeho odstranění použila výroky, kterých se nedopustil. Ve výsledku však nahrazení Topolánka Petrem Nečasem pomohlo ODS k lepšímu výsledku v nadcházejících parlamentních volbách, a tím i k sestavení vlády.

2011 opouští vysokou politku.
 

V listopadu 2017 oznámil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2018

Jak víme, nevyhrál. Co tedy bude dál?

Zeptáme se! Vaše Pavlína Wolfová