Úvod » Program > Spisovatelka Irena Obermannová

Předešlé akce

Červen 2018
PO ÚT ST ČT SO NE
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             

Spisovatelka Irena Obermannová

04.06.2018 | 18:30 h

"Psala jsem od útlého věku, ale zlom nastal až na druhém stupni, když jsem vyhrála celopražskou literární soutěž a paní učitelka, která mi do té doby dávala pětky ze slohu, najednou přešla na jedničky. Na vlastní oči jsem viděla, jak mi najednou učitelé odpouštějí spoustu věci jen proto, že jsem reprezentovala školu a vyhrávala. Poznala jsem, že jsou hloupí a pochopila, že psaní dodá mé divnosti na vážnosti, a všichni si na mě přestanou dovolovat. Začnou mě brát a já přestanu být tím pohrdaným blbečkem." (Z rozhovoru pro Ona Dnes) 

Prohlašuje o sobě, že je feministka. S odkazem na to o mužích tvrdí, že jsou "pomalí troubové", zatímco ženy jsou podle ní "určeny k jasnozřivosti".  

Kdybych vás neměla, pánové za opravdové vizionáře, ani bych to sem nepsala, protože jiní by třeba nepřišli. Ale vy si tuhle konfrontaci s krásnou a vzdělanou ženou jistě ujít nenecháte. 

Svou první knihu  - detektivku Frekvence tygra napsala až ve čtyřiatřiceti. Pak se začala soustředit na psaní o ženách a druhá kniha se tak už jmenuje Deník šílené manželky. Knížka Dopisy Kafkovi je soubor fiktivních dopisů Mileny Jesenské Franzi Kafkovi, smyšlená protiváha Kafkových Dopisů Mileně. A pak jich byla ještě spousta. Možná jste zaznamenali televizní serál  ČT o trapných padesátkách - tak ty taky napsala! 

Nyní se zase vrátila k detektivkám - vloni vyšly Dobré duše. 

Ze spousty knih , které dosud napsala, se asi vůbec nejvíc mluvilo o Tajné knize. Pamatujete? Popisovala českou spisovatelku, poslední lásku Václava Havla ... Irena Obermannová to od českého národa odnesla ve velkém. V rozhovoru pro Ona Dnes k tomuto skandálu století řekla:

"Prostě jedné spisovatelce se dala na čelo záporná nálepka. A to se stalo v zemi, kde vládne člověk s poněkud nejasnou minulostí a kde vyprodává sály a získává státní vyznamenání člověk, který prokazatelně spolupracoval s StB a škodil lidem. I mně se jeho tvorba líbí, o tom žádná, a neosobuji si právo nikoho odsuzovat, jen chci říct, že v jejich případě to jaksi nevadí. Největší svině v této zemi je ženská, která napsala upřímně zamilovanou knížku. Netakticky, možná neuváženě, ale nikoli ve zlém." 

Říká na to něco ona známá feministka ve vás?

" Feministka na to říká, že kdyby tohle udělal chlap, bylo by všechno v pohodě. Navíc odjakživa některé lidi popuzuju. Asi mě dost z nich nemuselo už dříve, ale byl to iracionální pocit, kterému kniha poskytla racionální záminku."

Ve svém bytě vede kurzy tvůrčího psaní, které jsou otevřené všem zájemcům.

Je rozvedená, žije sama. S bývalým manželem hudebníkem Danem Kohoutem mají dospělé dcery. Rozálie je režisérka, Berenika herečka a zpěvačka.