Úvod » Program > Příběhy 20.století s Mikulášem Kroupou

Předešlé akce

Říjen 2018
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             

Příběhy 20.století s Mikulášem Kroupou

29.10.2018 | 18:30 h

Mikuláš Kroupa mapuje naši historii skrze výpovědi svědků. Neúnavně vyhledává a nahrává a stříhá a vysílá hlasy, které je víc než užitečné vyslechnout. Politické vězně, válečné veterány, oběti režimů... Poslouchá trpělivě tam, kde ostatní nemají sílu anebo čas či chuť poslouchat. Pamatujete na veterány, které nám vodili kdysi do školy? 
To Kroupa poslouchá ty pamětníky za nás za všechny a dokáže o nich vyprávět. Už jen, když tohle píšu, jsem si jistá, že je zřejmé, že ne Michal David anebo nějaký jiný bavič, ale zrovna Mikuláš Kroupa by měl být naší zemí vysoce ceněn. To on totiž bystří pamět národa, která je tak krátká.  
Mikuláš Kroupa je novinář ( a ano, bratr kolegy novináře Janka Kroupy) , spolupracovník Českého rozhlasu, ředitel o. p. s. Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa.
1997 začal působit v rozhlasové publicistice: nejdříve spolupracoval s Českým rozhlasem, v letech 2004–2006 pracoval v české redakci BBC World Service a příležitostně publikuje například v Hospodářských novinách, Lidových novinách nebo na Aktuálně.cz. Od roku 2006 působí jako spolupracovník Českého rozhlasu. Na stanici Rádia Česko, kde s Adamem Drdou připravovali cyklus Příběhy 20. století.


Roku 2001 Kroupa založil občanské sdružení Post Bellum, které dokumentuje vzpomínky pamětníků významných událostí českých poválečných dějin, využívané v Příbězích 20. století, a stal se jeho ředitelem. Tým spolupracovníků organizace zaznamenává v terénu vyprávění veteránů 2. světové války, politických vězňů, obětí kolektivizace, a mnoha dalších, často i zapomenutých pamětníků. Ke každému pamětníkovi se Post Bellum snaží shromáždit zároveň i co nejvíce fotografického a dostupného textového materiálu. Všechny výpovědi a doprovodné materiály jsou zároveň archivovány a podle intencí společnosti Post Bellum by jednou měly sloužit nejen historickému bádání, ale i veřejnosti a budoucí generaci k zachování paměti o důležitých a často hrdinských činech jednotlivců, které jsou až na výjimky zapomínány či opomíjeny.
Roku 2008 se Mikuláš Kroupa podílel na vytvoření mezinárodního internetového projektu Paměť národa. Pod Kroupovým vedením získal tento projekt roku 2009 cenu Inforum jakožto nejlepší informační počin roku a druhé místo v anketě Křišťálová Lupa v kategorii Projekt roku.
Je mi velikým potěšením, že Mikuláš Kroupa přijde do klubu. 
Přijďte také a tentokrát dovolte osobní doporučení - vezměte třeba i své děti. A ne, nebojte, nebude to jako ve škole. 
Hezké dny!  Pavlína Wolfová