Úvod » Program > Czexit se může udát, připouští Radek Špicar - viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Předešlé akce

Únor 2019
PO ÚT ST ČT SO NE
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Czexit se může udát, připouští Radek Špicar - viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

11.02.2019 | 18:30 h

Jeho tématem je především ekonomická diplomacie. Zajímá  se i o přinos think thanků a NGO's, protože u zrodu některých v ČR v devadesátých letech byl. Velký zastánce Evropské unie, znalec mezinárodních hospodářských vztahů, jehož, předpokládám, právě extrémně vytěžuje blížící se nejasný brexit. A téma czexitu, které tu pořád někdo věší do vzduchu. 

Vloni k tomu Radek Špicar pro Hlídacího psa řekl:

"Beru to velmi vážně, a to z několika důvodů. Přestože jsme na Evropské unii a přístupu našich exportérů na vnitřní trh téměř nejzávislejší země z celé EU, jsme zároveň jedna z nejeuroskeptičtějších zemí v celé unii. To jde ruku v ruce s tím, že jsou tu strany, které si myslí, že by bylo pro Českou republiku výhodné Evropskou unii opustit; a nejsou to úplně nevýznamné strany. V parlamentu je ostatně legislativa, jejíž finální podoba by mohla umožnit i referendum o vystoupení z EU. To mne vede k tomu, že je to téma vážné a že je potřeba se jím zabývat a také proti tomu něco dělat – vysvětlovat, že by to nebyl dobrý nápad." 

Jak hodnotí rok poté stejnou situaci? V otázkce vysvětlování podstaty věci dělá, co může. Objíždí dokola republiku a vysvětluje, jak EU funguje, jakou roli v ní hrajeme, mluví otevřeně o výhodách i nevýhodách dnešní Evropy, objasňuje pozici České republiky v dnešním světě a nebojí se ani poměrně divokých konfrontačních setkání v lokálních hospodách s místními. Někdo se směje, že je to klasický " eurohujer", někdo obdivuje jeho hlubokou znalost věci. Obecně vzato, na obojí je vždycky skvěle připraven. 

Jaká je jeho pozice viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy pokud jde o vnitřní politiku, co Svaz přesně dělá a jak si notuje s postoji stávajícího vedení České republiky?

Přijďte se seznámit s Radkem Špicarem. 

Na viděnou se těší Pavlína Wolfová  

 

 

 

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku a ředitel Aspen Institute Prague. Bývalý náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku a později člen managementu ŠkodaAuto. Přednáší na Institutu ekonomických studií FSV UK a Diplomatické akademii MZV. Je předsedou správní rady Vysoké školy umělecko-průmyslové a členem Corporate Council nadace Forum 2000. Mezi témata, kterým se dlouhodobě věnuje, patří ekonomická diplomacie, společenská odpovědnost podniků, kulturní průmysl a přínosy think-tanků a NGOs. Absolvoval Univerzitu Karlovu a University of Cambridge.