Úvod » Program > Barbara Nesvadbová

Předešlé akce

Březen 2019
PO ÚT ST ČT SO NE
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Barbara Nesvadbová

11.03.2019 | 18:30 h

Narodila se v rodině dvou psychiatrů - a kdybych to nevěděla, vlastně si to asi pomyslím. Maminka se stará o emigranty a etnické menšiny, tatínek proslul spíš jako spisovatel vědeckofantastické literatury.

Po akademickém gymnáziu - kam jsme chodily obě - jsme se obě přestěhovaly na Fakultu sociálních věd UK. Narozdíl ode mne, pokud vím, nebyla nikdy zuřivou reportérkou, ale vždy tíhla k literatuře. A lámání srdcí. Někdy to nakombinovala a za každou knihou nějaké to autentické zlomené srdce anebo mužské ego je. Alespoň myslím.

Dělala šéfredaktorku Xantpy a také Playboye, dlouho a skvěle se starala o Harper's Bazaar. Měla televizní pořady, umí dělat rádio a neustále je charitativně činná. 

Nicméně zveme si především spisovatelku, která dokázala oslovit českou ženu.   

"Myslím, že bytostně toužíme po silném, spolehlivém, pravdivém muži. I za cenu lži. A snad to není jen naivita." takto promlouvá prostřednictvím wikicitátů, ale tyhle příběhy píše do svých knih. A ty knihy prodává.

„Když mě opustil asi pátý chlapík, rozhodla jsem se toho nějak využít, tak jsem o nich začala psát,“ shrnuje počátky své spisovatelské dráhy. Z původních fejetonů vznikla v roce 1999 její první kniha Řízkaři. Soubor povídek o sexu, vztazích a (ne)hledání toho pravého se dočkal dalších dvou pokračování. Podle Bestiáře natočila režisérka Irena Pavlásková stejnojmenný film.

Dnes má na kontě 13 knih, které čtou ženy a prý i muži! 

Ve svém loňském Diáři B.N. se poměrně zajímavě zaobírá feminismem, podchycuje jeho milníky a přemýšlí o emancipaci. Píše také a velmi se orientuje v módě, dokonce sama je její tvůrkyní a influencerkou. 

Jak tvrdí, dnes se překlopila její touha po krásných věcech v potřebu poskytovat krásně věci druhým. Její kariérní posun nyní bych nazvala slovem filantropka.

 

 

Plynně hovoří a překládá z angličtiny, němčiny a ruštiny.

Přijďte se seznámit se spisovatelkou Bárou Nesvadbovou. Těším se na vás.

Pavlína Wolfová