Úvod » Program > Návrat ze Silicon Valley - Tomáš Mikolov zkoumá umělou inteligenci

Předešlé akce

Září 2019
PO ÚT ST ČT SO NE
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Návrat ze Silicon Valley - Tomáš Mikolov zkoumá umělou inteligenci

30.09.2019 | 18:30 h

" Pokud jednou dojde ke spojení umělé a lidské inteligence, tak  bychom třeba mohli mít individuální počítač v hlavě, který by byl spíše asistent. Věděl by všechno, co by věděl uživatel a pomáhal nám s běžnou denní agendou nebo vykonávat úlohy, které jsou pro nás v současnosti nemožné. Například v krátkodobé paměti podle výzkumů můžeme udržet nějaký šest a sedm věcí, což by s optimální pamětí odpadlo a ten limit by vůbec nemusel být konečný. Krásným příkladem jsou výjimečné osobnosti z minulosti, které dokázaly vypočítat odmocninu šestimístných čísel z hlavy, "  uvedl v rozhovoru pro Idnes.cz

Kdo je Tomáš Mikolov? Půjčila jsem si jeho popis tamtéž: 

Jeho výzkum strojového učení razantně vylepšil matematické modely jazyka a tímto následně mnoho aplikaci jako je třeba překladač Google.

Prošel stážemi ve firmách Microsoft Research i Google, nyní pracuje ve výzkumném týmu společnosti Facebook. 

„Král - muž + žena = královna“ - tento vzoreček Tomáše Mikolova proslavil a demonstruje možnosti vektorové reprezentace slov. 

Je laureátem ceny NF Neuron za Významný objev v oblasti Computer science ( například výzmnamně vylepšil aplikaci Google překladač).

Ve Facebooku se snaží získat peníze i pro českou vědu. Část jich má od společnosti už přislíbenou a pokud půjde všechno podle plánu, mohly by se finance ke studentům dostat už během příštího roku.

"  ... rád čtu, hraji počítačové hry a sportuji. Pravda, v samotném Silicon Valley k vyžití člověk nemá moc příležitostí. Po pracovní době to připomíná město duchů nebo velkovesnici. Mezi domy vedou dálnice, prakticky tam nikdo nebydlí, většina lidí dojíždí ze San Franciska, a to i několik hodin, protože jsou tam pořád zácpy. K životu to nebylo hezké místo. I proto to mám raději doma a plánuji se sem vrátit. Ze světa už jsem viděl dost. Doma je vážně nejlíp."