Úvod » Program > Petr Šrámek, investor do longevity

Předešlé akce

Duben 2024
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             

Petr Šrámek, investor do longevity

08.04.2024 | 18:30 h
Přeprogramovat lidské buňky a zvrátit stárnutí přestává být science fiction. Vědecké poznání o tom, co způsobuje stárnutí a jak ho ovlivnit, totiž roste exponenciálně spolu s technologickým vývojem. Ne náhodou se tak o téma dlouhověkosti začal zajímat expert na umělou inteligenci Petr Šrámek. A aby podpořil startupy, jež se dlouhověkostí zabývají, založil fond LongevityTech.Fund s rozsahem šestnáct milionů dolarů, za kterým stojí dnes již stovka akcionářů.

Popularizátor vědy a jeden z předních lídrů na poli umělé inteligence Šrámek k tématu longevity (dlouhověkosti) začal přičichávat před deseti lety v Kalifornii na Singularity University. Tehdy poprvé pochopil, že na pozadí velké škály chorob stojí proces stárnutí, který lze ovlivnit. Postupem času si uvědomil, že z celospolečenského hlediska neexistuje oblast s pozitivnějším dopadem než právě longevity, která usiluje o prodloužení aktivního věku na úkor komorbidního, tedy zatíženého vážnými nemocemi. A tak se rozhodl do oblasti investovat a myšlenku šířit dál.

Podle Šrámka poznání v této oblasti akceleruje poslední roky a celé odvětví nadstandardně rychle roste. Pro většinovou populaci nicméně zůstává prozatím skryté. „Jde o nejmodernější vědu. Exploze povědomí se dostaví do pár let, my už připravujeme nyní první kliniky a edukujeme odborníky. Každý trend, než vypukne, existuje několik let předtím pod pokličkou,“ objasňuje Šrámek.

Nad očekávání se daří i jeho LongevityTech.Fundu, který podporuje biotechnologické startupy a projekty napříč celým spektrem dlouhověkosti. Milionovými investicemi podpořil již čtyřicet převážně amerických a britských startupů a k tomu pod jeho hlavičkou vzniklo pět vlastních firem. Petr Šrámek, který se narodil před třiapadesáti lety, ale stáří jeho imunitních buněk je podle testů skoro o dvacet let nižší. Jak to dělá  a dá se stárnutí úplně zastavit? Zeptáme se v pondělí v klubu. 

Moderuje Karel Drašnar.