Úvod » Program > Návštěva galerie Kubistické srdce

Připravované akce

Květen 2024
PO ÚT ST ČT SO NE
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Návštěva galerie Kubistické srdce

13.05.2024 | 18:30 h
Příběh Zdeňka Ungráda je výjimečný. Těžiště jeho sběratelského úsilí leží v kubistickém nábytku. Na počátku stála, jak to tak obvykle bývá, úplná náhoda. Rok před revolucí se sousedka Ungrádových stěhovala do paneláku, kam se její nábytek nemohl vejít, a tak maminku Zdeňka Ungráda napadlo koupit od ní synovi čtyři staré, ale neobvyklé židle. Zdeňkovi se líbily, přikoupil k nim ještě skleník a později u rodičů objevil i zdevastovaný jídelní stůl. Po pár letech se ukázalo, že rozklížený nábytek je ve skutečnosti raritní jídelní souprava navržená Josefem Gočárem, nejslavnějším českým kubistickým architektem.

Český kubismus je světový fenomén. Zatímco na Západě si kubismus získal oblibu umělců výhradně ve výtvarném umění, čeští umělci šli dál. Nechali ho proniknout do všech oblastí tvorby – do architektury i užitého umění. Kubistické fasády domů, schodiště, nábytek i porcelán se tak rozvíjel výhradně u nás a dodnes se těší pozornosti kunsthistoriků z celého světa.

Se sběratelstvím kubistického nábytku se pojí i neobvyklý životní styl. U Ungrádů postupně přibývaly kubistické židle, stoly, skleníky, pohovky, příborníky, postele i jídelní soupravy. Většina sběratelů se svým uměním žije, Zdeněk Ungrád žije v něm.

Zdeněk Ungrád (1963) je sběratel a podnikatel, zakladatel společnosti PANFLEX, s.r.o., podnikající v polygrafii a náš bývalý člen. Přes třicet let se zaměřuje na sbírání kubistického  nábytku a umění, ale jeho kolekce není omezena pouze na kubismus.

Mezi oblíbené umělce Zdeňka Ungráda patří a v galerii uvidíme například díla Jaroslava Rónu, Františka Skálu, Jana Švankmajera, Stefana Milkova, ale také Otto Gutfreunda, Olbrama Zoubka, Pastu Onera, Marianu Alasseur, Martina Šárovce a další současné tvůrce. V jeho sbírce jsou zastoupeni také grafici Oldřich Kulhánek a Jiří Anderle, fotografové František Drtikol, Jan Saudek a Petra Šimková. 

Je propagátorem českého kubistického umění. Ve volném čase rád cestuje nebo se zabývá fotografováním. 

Soukromá galerie Kubistické srdce se nachází v areálu společnosti Panflex, Ve Velazu 277, Černý Vůl, 252 62 Statenice-Horoměřice.