Úvod » Program > Miroslav Motejlek

Připravované akce

Květen 2024
PO ÚT ST ČT SO NE
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Miroslav Motejlek

20.05.2024 | 18:30 h
Miroslav Motejlek je jedním z nejrespektovanějších ekonomických novinářů. Je známý tím, že díky svým kontaktům získává informace dříve než konkurence, věci pojmenovává přímo a píše i o tématech a skutečnostech, o kterých se sice potichu mluví, ale jiné redakce je nezveřejňují. Aktuálně provozuje společně s Petrem Skočdopole další projekt – motejlekskocdopole.com se zaměřením na insiderské zpravodajství z českého a slovenského byznysu, je také autorem žebříčku 2000 nejbohatších Čechů a Slováků.

Žebříčky nejbohatších Čechů a Slováků sestavuje už 25 let. Se zkušeností říká, že Slovensko vygenerovalo na počet lidí více miliardářů než Česko. „Řekněme, že mravy na Slovensku byly trochu uvolněnější a bylo možné uchvátit toho víc,“ konstatuje známý ekonomický novinář. 

Byl jedním z prvních lidí, co psali o Andreji Babišovi už koncem devadesátých let. 

"Viděl jsem, jaký má obrovský tah, především akviziční. To bylo do příchodu Daniela Křetínského naprosto nevídané. Sám jsem ho mockrát popichoval, aby šel do politiky. Byl to můj fatální omyl. Myslel jsem si, že ten, kdo je skvělý byznysmen, bude i takový politik. Před volbami v roce 2013 jsem to konečně pochopil. Napsal jsem, že ho nebudu volit a proč. A naše styky skončily."

Miroslav vystudoval ekonomii na UK v Praze. Svoje podnikatelské začátky si odbyl, když začal podnikat v oblasti dovozu textilu z Asie, následně působil jako finanční ředitel ve strojírenské společnosti KÖGEL.

Publicistickou kariéru zahájil roku 1997 v Lidových novinách, kde se specializoval jako ekonomický reportér. Od roku 2000 zastával osm let pozici vedoucího ekonomické rubriky časopisu TÝDEN. V roce 2008 se rozhodl pozici opustit po neshodách s novým majitelem Týdne. Stal se tedy vedoucím týmu reportérů v Českém rozhlase.

V dubnu 2010 odešel a začal se naplno věnovat svému projektu motejlek.com. V roce 2010 také prodal 25% podílu podnikateli Ondřeji Tomkovi. Kvůli sporům byli nuceni Miroslav Motejlek a jeho kolega Petr Skočdopole projekt motejlek.com opustit a nově založit nový projekt motejlekskocdopole.com.

Jak se dostal k práci ekonomického redaktora?

Proč se rozhodl založit vlastní server s placeným obsahem?

Kvůli čemu vede soudní proces proti ČNB?

Jak spekuluje na burze?

Jaké jsou společné vlastnosti miliardářů, které zná většinou osobně? 

To vše a mnohem více se zeptá Miroslava Karel Drašnar.